top of page

Vagusnerven


Vagusnerven påvirker det parasympatiske nervesystemet i det autonome nervesystem. Vagusnerven påvirke fryktsenteret i hjernen og flight & fight responsen i kroppen. Ikke alle er klar over hvor viktig denne nerven er for kroppen. Vagusnerven er den som hjelper deg med å slappe av og bekjempe stress. At du kan oppnå en tilstand av ro og en følelse av velvære som er avgjørende for god livskvalitet.


Vagusnerven stimulerer hjernebarken fremst i hodet som stimulerer kreativitet og kognitiv adferd. En velfungerende vagusnerve er koblet til god lederskap og kloke avgjørelser.


HVORDAN KAN VI STYRKE VAGUSNERVEN

Vagusnerven påvirkes i høyeste grad av livsstilen vår. Stress, dårlig kosthold, lite søvn, etc påvirker vagusnerven negativt og kan utløse ulike livsstilsykdommene, kronisk inflammasjon og stress som kan føre til depresjon/angst. Vagusnerven er nært knyttet til våre følelser, og spesielt til følelsen av frykt eller lyst til å unnslippe. Dialogen mellom tarmen og hjernen er også et spennende tema som det også forskes mye på. Vi snakker ofte om «magefølelsen» eller «stressmage» og det er mer forståelig nå som vi vet nerveimpulser sender signaler fra mage til hjerne. Vagusnerven er egentlig litt spirituell. Den kan ikke forklares og dokumenteres helt i full grad. Men de fleste opplever linken mellom hodet og mage. Og kan være i kontakt med magefølelsen.

Verktøy nummer 1 er PUSTEN

Det er mange ting vi kan gjøre for å styrke vagusnerven og motstanden for stressresponser i kroppen. Det er forsket mye på dette og flere ting er nevnt. Først og fremst det MEST effektive virkemiddelet som er helt gratis og tilgjengelig hele tiden er PUSTEN. Ved å puste rolig dypt ned i magen ned til diafragma (mellomgulvet som ligger rett under lungene), vil du stimulere vagusnerven til å sende ut rolige nervesignaler.

Det er flere pusteøvelser som en kan praktisere. Les mer om pust og pusteøvelser her. Pranayama er en veksel pusteøvelse som stimulerer det parasympatiske nervesystemet. En enkel pustevariant er denne:

Pust dypt inn igjennom nesa ned i magen 4-5 sekunder… hold…pust dypt ut igjennom munnen 4-5 sekunder. Legg en hånd på magen å kjenn etter at magen går ut når du puster inn. Gjenta noen minutter. Gjenta flere ganger om dagen. (vi har tid til det om vi prioriterer det)

TIPS som styrker vagusnerven:

Pusteøvelser


Mindfulness

Yoga og Qigong


Lange gåturer. Stimulerer hele systemet uten å overstimulere. Mye oksygen ned i lungene og frigjør endorfiner.


Sang og chanting


Søvn og hvile


Nærhet og kroppskontakt (klemming, massasje)


Latter og sosialt nettverk. Øker våre nivåer av serotonin og oksytocin.


Kaldt vann på kroppen og ansikt. Har du testet ut Wim Hof metoden 20 dagers kald dusj challenge? Les om effekten og challengen her.


Tarm vennlig mat og mineralrik mat (spesielt kalium og magnesium + bærekraftig mineralrik salt ) Grønne grønsker, fiber og pre og probiotisk mat. Sørg også for typtofan rik mat. Tryptofan er en aminosyre som omdannes rask i kroppen til serotonin. Serotonin blir produsert 80-90 % i tarmen, resten i hjernen.


Rest- Relax- Digest- Fordøy maten fullstendig ved å tygge godt og ha ro rundt måltidene.


Vær i kjærlighetsenergi, istedenfor fryktenergi95 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page