top of page

OPTIMIST ??


Idag møtte jeg min onkel helt plutselig i byen, 80 år og sprek som en gyngehest.

Han er den siste gjenlevende av 9 søsken. Vi snakket litt om helsa hans, godt humør og at han

aldri har vært syk. Han har hatt store psykiske påkjenninger,, bl.a. mistet en sønn og to barnebarn.


Er det slik at de som er optimister lever lenger? Etter litt googling fant jeg en interessant artikkel om en Harvard studie, fra 2020:


"Oppskriftene på et langt (og godt) liv er mange. De fleste studier som er gjort, viser at biomedisinske faktorer, som mat og mosjon, er assosiert med overlevelse. Nå viser nyere studier at også ikke-biologiske faktorer er vel så viktige. Som godt humør, glede og optimisme.


– Det er plenty av undersøkelser som antyder at optimistiske mennesker har redusert risiko for hjertesykdommer, hjerneslag og nedgang i lungekapasitet og funksjon. Optimisme er også assosiert med lavere risiko for tidlig død ved kreft og infeksjon. Nå kobler dessuten en ny studie optimisme til det å leve et langt liv, skriver psykologiprofessor David R. Topor.


Eksepsjonelt

Studien er utført av Harvard University i USA, hvor 70 000 deltakere danner grunnlag for analysen. Professor Laura Kubzansky er en av forskerne. Hun sier:

– Denne studien har sterk relevans for folkehelsen fordi den antyder at optimisme er såpass viktig psykososialt at det kan forlenge den menneskelige levetiden.

– Denne studien har sterk relevans for folkehelsen fordi den antyder at optimisme er såpass viktig psykososialt at det kan forlenge den menneskelige levetiden. PROFESSOR LAURA KUBZANSKY

Så mye skjer innen feltet «happiness» at Harvard i 2016 åpnet et eget senter for forskning på helse og lykke.

Nyhetene er ekstra gode for deg som bruker følgende uttrykk både titt og ofte: «Det går sikkert fint». «Den gode nyheten er…». «Det rekker jeg sikkert» og «Selvsagt, null stress».

Analysene fra studiet viser at optimistiske kvinner og menn har større sannsynlighet for å nå det forskerne kaller «eksepsjonelt lang alder», som altså er 85 år.


Gjennomsnittsalderen i USA er 79 år, mens gjennomsnittsalderen i Norge er 82 år, ifølge FN.


52 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page