top of page

HUMOR i hverdagen


"En god latter forlenger livet" heter ordtaket.


Hvor godt er det ikke å le? Kjenner du det i hele deg? Du blir løftet opp på et høyere nivå, energimessig.


Latter har mange uventede fordeler. Blant disse kan vi legge særlig vekt på det faktum at latter er et mektig psykologisk beroligende middel som er helt uten bivirkninger. Det har blitt bevist at latter, så vel som en god humoristisk sans, bidrar sterkt til å opprettholde en god emosjonell helse.


Når vi ler høyt, blir nevrotransmittere som serotonin og andre endogene opioider, som for eksempel endorfiner, sluppet løs i hjernene våre. Disse produserer en veldig sterk følelse av velbehag og emosjonell fred.

Faktisk er det slik at dette psykologiske verktøyet blir brukt i visse former for terapi som en teknikk for å promotere balanse og forbedre vår totale, helhetlige tilstand. Det er altså veldig åpenbart at vår humoristiske sans og vår evne til å le, er de beste verktøyene vi har å ta i bruk for vår emosjonelle evolusjon og utvikling.


Takket være latter, kan vi oppfatte våre problemer på en bedre måte. Uten å henfalle til reduksjonisme som karakteriserer positiv psykologi, hjelper det å være i et godt humør oss med å åpne vinduene til vår indre verden, bestige fjell og løpe gjennom labyrinter. Det hjelper oss med å finne løsninger til hindringene som også er en del av livene våre.


I følge zen-filosofi, vil følelsen som er forårsaket av latter, føre til at veldig mektige, kurerende energier som hjelper oss med å forbedre vår hjernes helse, stiger. Dette har blitt påvist i flere nevrovitenskapelige studier, som, slik vi allerede har nevnt, bekrefter at en eksplosjon av velvære finner sted inne i hjernen.


“Latter produserer en utviding av munnen og leppene, og produserer en kontinuerlig eksplosjon av pust med en høy lyd som produserer interjeksjonen av latter og ristingen av brystet og sidene. Hvis den er voldsom og langvarig, kan det til og med hende at øynene blir fylt av vann” -Francis Bacon-Kilde: Utforsk sinnet

33 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentarer


bottom of page