top of page

Gode relasjoner - god alderdomMine døtre har gjort meg oppmerksom på en Harvard studie som har foregått over 75 år.

Her fulgte man 724 menn over en periode på 75 år. Dette er en svært sjelden studie da det finnes få, om noen, så lange studier. Den startet i 1938, og 61 av mennene er i live i dag.


Det var spesielt 3 områder som de ønsket å kartlegge:

- Arbeid,

- Familieliv

- Helse


Hva ble så resultatene etter denne langvarige forskningen?


Et godt liv handler ikke om rikdom, berømmelse eller hardt arbeid

Det klareste budskapet fra undersøkelsen er


GOD RELASJONER GJØR OSS GLADERE OG FRISKERE!


3 viktige resultater av gode relasjoner:


- De er ekstremt viktig for oss og ensomhet fører til tidligere død

Folk som er knyttet til familie, venner og nærmiljø, foreninger o.s.v. er gladere, friskere og lever lenger. Ensomhet er som gift, de som er mer isolert enn ønsket, viser seg å være mindre glade, hjernefunksjonene er dårligere og levealderen kortere enn hos mer sosialt engasjerte mennesker. Og mer en 1 av 5 i undersøkelsen svarte at de var ensomme!


- Det handler ikke om hvor mange relasjoner du har, men kvaliteten på de relasjonene du har. Å leve i konfliktfylte forhold viste seg å være verre enn å gå gjennom en skilsmisse. Lever du i gode og harmoniske forhold er du beskyttet.


- Gode relasjoner beskytter ikke bare vår kropper, men også vår hjerne. Å leve i et godt forhold med gjensidig tillit når du er i 80 åra beskytter deg og gir deg en klar og god hukommelse.

Denne kunnskapen om fordelene med gode relasjoner er egentlig gammel, men hvorfor glemmer vi dette så lett? Vi er mennesker, og det finnes ingen kvikk fix. Menneskelige relasjoner kan være vanskelig og utfordrende, og må vedlikeholdes.


De aller lykkeligste i undersøkelsen var de som investerte i sine relasjoner, med familie, venner og i samfunnet ellers. Og hva kan vi gjøre i dag? Skru av TV og andre skjermer, og invitere til en lang gåtur, eller melde seg inn i foreninger. Viljen velger virkelig, heter det.

TA INITIATIV og se hva du møter når du går litt utenfor komfortsona!!51 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page