top of page

SØVN

Søvnvansker (insomni) er et av Norges mest undervurderte folkehelseproblem, ifølge Folkehelseinstituttet. Rundt en av tre voksne sliter ukentlig med søvnen, mens inntil 15-20 prosent av den norske befolkningen har insomni av mer langvarig art. Forekomsten er enda høyere hos unge voksne, kvinner og eldre.


Her er flere slående fakta spesielt om unge fra den siste Folkehelserapporten om søvnvansker som viser at vi virkelig må ta dette på alvor:

  • Én av fire norske ungdommer har insomni, og forekomsten er høyere blant jenter enn blant gutter.

  • Ungdom sover i gjennomsnitt litt under 6,5 timer på hverdager, cirka 2 timer mindre enn anbefalt (!)

  • Om lag en tredel av unge voksne kvinner har insomni.

  • Insomni øker risikoen for utvikling av fysiske og psykiske helseplager, frafall fra arbeidslivet og ulykker.

Insomni kjennetegnes av både innsovningsvansker, nattlige oppvåkninger og tretthet eller søvnighet på dagtid. Noen sliter kun med dårlig søvnkvalitet, noe som ofte betyr at insomnien er forbundet med andre sykdommer, som for eksempel søvnapne eller hypersomni.


Hva kan hjelpe?

1. Bli venn med søvnen og senga di.

Unngå å bli irritert og stresset over at du ikke får sove, men aksepter at du har behov for gode søvnfremmende vaner over tid for å pleie deg selv godt. Sørg for at å holde soverommet rent, ryddig og innbydende.

2. Ha en jevn døgnrytme:

Legg deg og stå opp til samme tid hver dag, også i helgene. De fleste voksne trenger 6 til 8 timers søvn for å fungere optimalt. Kvaliteten på søvnen er vel så viktig som antallet timer du sover, så hvis du er uthvilt på dagtid, har du fått nok søvn.

Slike ørepropper er gode støydempere for å få en god natts søvn. De fås kjøpt på apotekene og er enten grønne eller oransje.

3. Mørkt, kjølig og stille:

Luft soverommet daglig og sørg for en temperatur på 18 grader eller litt mindre. Bruk noen gode og myke ørepropper om partneren din snorker. De oransje fra apotek som heter «Max Lite ørepropper» er veldig gode.

4. Avspenning, pust og meditasjon:

Gjør avspenningsteknikker, meditasjon, pusteøvelser, qi gong eller rolig yoga før du legger deg, gjerne i sengen. MediYoga for søvn er veldig effektivt – gjør det helst i pysjen etter at du har pusset tenner, og legg deg rett etterpå.

5. Unngå blått lys før leggetid:

Unngå TV, bruk av smarttelefon, pc, nettbrett og LED-lyskilder minst en time før du skal sove. Ser vi for mye inn i slikt blått lys om kvelden har det en negativ effekt på søvnen vår, ifølge studier. Det kan bidra til at man både sovner inn senere, sover mindre og sover dårligere, fordi det forstyrrer og forsinker produksjonen av søvnhormonet melatonin. Bruk et filter mot blått lys hvis du må bruke skjerm, eventuelt Night Shift på Apple-produkter eller Night Mode på android-produkter. På PC’en din kan du eventuelt installere et program som heter f.lux


Flere tips finner du her :



38 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page