top of page

Badebølgen


Er det sunt å bade i iskaldt vann?? Stadig flere og flere starter med denne aktiviteten, og i dagens A-magasin belyses fenomenet.


Visst var vinter- og isbading noe folk gjorde også før koronapandemien, men under nedstengningen tok det helt av. Opplevelsene ble delt på Facebook, Instagram og Tiktok. Nå bader vennegjenger som helgeaktivitet. Enkeltpersoner er heltidsbadere med morgen- og kveldsbad hele året, frilansere tar seg gjerne et formiddagsbad, og noen tar det hakket lenger: De svømmer lange distanser i snøføyke og høye bølger.


Forbrenner det farlige fettet

– Vår forskning viser at det nærmest er umulig å fastslå om vinterbading er sunt eller ikke, selv om mange sier at det er helt fantastisk, og at de opplever både fysiske og psykiske gevinster, sier James Mercer, professor emeritus i medisin ved Universitetet i Tromsø (UiT).


Sammen med andre forskere ved UiT har han gått gjennom 104 artikler om isbading for å finne vitenskapelig svar på de helsemessige effektene. Det resulterte i den nylig publiserte artikkelen «Health effects of voluntary exposure to cold water – a continuing subject of debate» i tidsskriftet International Journal of Circumpolar Health.

– Noen av forskningsartiklene om isbading som vi har gått gjennom, har resultater som viser endringer i kroppen. Disse kan tolkes som positive helsegevinster, spesielt knyttet til hjerte- og karsystemet, immunforsvar og psyken. Problemet er at denne forskningen er gjennomført så bredt og mangfoldig at det er umulig å påstå med sikkerhet om svømming i kaldt vann er bra for helsen. Men det kan være det, fastslår Mercer og legger til:

– Jeg er overbevist om at flere og bedre kontrollerte studier i fremtiden vil gi resultater som støtter de positive helseeffektene. Jo mer vi isbader, desto mer blir vi vant til det. Du lærer deg ikke å hyperventilere, til å ta det med ro og ikke stresse kroppen.


GODT BAD, UTE ELLER INNE !

21 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page