top of page

- 10 år på å redde klimaet?

Andre delrapport fra FNs klimapanel gir oss kort tid til å bremse klimaendringene.


Rapporten tar for seg hvordan klimaendringene vil påvirke både mennesker og natur, men også hvordan vi kan og må tilpasse oss.

Den slår fast at vi har veldig dårlig tid dersom vi skal unngå store klimaendringer.Trenger større og kraftigere endringer

Nils Chr. Stenseth, professor i økologi og evolusjon ved Universitetet i Oslo, var en av hovedforfatterne på delrapport to.

– Vi har nå et vindu på cirka ti år, og vi har ingen år å miste. Vi må gjøre endringer som er større og kraftigere enn vi har tatt innover oss tidligere, og det må skje både lokalt og globalt, sier han.

FN-rapporten viser at klimaet endrer seg, mer og raskere enn vi har antatt tidligere. Og alt dette er menneskeskapt.

– Det positive med at det er menneskeskapt, er at vi har muligheten til å gjøre noe med det. Jeg tror det er viktig at vi får regler og påbud om at det er visse ting vi kan gjøre, og visse ting vi ikke kan gjøre, sier Stenseth.

Han forteller at vi har regler for andre grunnleggende ting – som at vi ikke kjører på venstre siden av veien – det trenger vi på klimaområdet også.

Vi må endre livsførselen vår. Blant annet må vi gå ned i materiell levestandard, ellers kommer vi til å fortsette å ødelegge jordkloden og levere en svært klimapåvirket verden til våre barn og barnebarn – og den fattige del av verden, som bærer den tyngste børen av klimaendringer.6 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page